Podkast v katerem se Matevž in Robert z gosti sproščeno pogovarjata o informacijskem modeliranju zgradb (BIM) in informacijsko-komunikacijskih tehnologijah v gradbeništvu.

Na podkast se lahko naročite preko iTunes, YouTube ali RSS.

Naročite se lahko na BIMpogovori e-novice:

052

BIMpogovori z gostom v Franciji

Objavljeno: 27.2.2018 | Dolžina: 40:05 | Prenesi: mp3 | Predvajaj: YouTube

Oddaja podcasta BIMpogovori v kateri se Matevž in Robert pogovarjata z Andrejem Tibautom (Univerza v Mariboru, Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo), ki trenutno gostuje na Univerzi Lorraine, Nancy v Franciji. Pogovor teče o poklicu digitalni modelera, kompetemcah in potrebnih znanjih udeležencev v BIM procesu, ter o podobnostih in razlikah v študiju in raziskavah na Univerzi v Mariboru in Univerzi Lorraine.

Gost: Andrej Tibaut (@AndrejTibaut)

Gostitelja:

Povezave:

Priporočila:

Opis poklica "Digitalni modelar":

Gradbeništvo se pospešeno digitalizira. Predstava gradbenega inženirja, ki v plastični čeladi in v škornjih bere velik načrt na papirju, je čedalje bolj napačna. Digitalni modelar/inženir za stavbe in druge inženirske objekte pred gradnjo ali obnovo izdela čedalje bolj natančen tridimenzionalen model, ki vsebuje vse podatke za analize in vizualizacije. Doda še četrto dimenzijo, ki da bodočemu objektu časovno razsežnost. Objekt torej najprej zgradi v virtualnem svetu. Pri tem preko interneta sodeluje s strokovnjaki različnih strok. Obstoječi objekti se opremljajo s senzorji, ki inženirju omogočajo optimiziranje porabe energije in spremljanje odziva objekta na obremenitve, veter, potrese. Digitalni model objekta deloma krmili robote in pametne stroje, ki izdelajo posamične komponente.