Podkast v katerem se Matevž in Robert z gosti sproščeno pogovarjata o informacijskem modeliranju zgradb (BIM) in informacijsko-komunikacijskih tehnologijah v gradbeništvu.

Na podkast se lahko naročite preko iTunes, YouTube ali RSS.

Naročite se lahko na BIMpogovori e-novice:

020

BIMpogovori s priporočili za samograditelje

Objavljeno: 20.12.2016 | Dolžina: 1:00:45 | Prenesi: mp3 | Predvajaj: YouTube

Oddaja podcasta BIMpogovori s priporočili za samograditelje - v oddaji govorimo o priporočilih za samograditelje ... stvari na katere je potrebno biti pozoren ob gradnji oz. prenovi enodružinskih hiša ali stanovanj.

Gost: Andrej Tibaut (@AndrejTibaut)

Gostitelja:

Priporočila za samograditelje:

  1. (Andrej) Varuj se famoznega stavka: “to mi delamo tako že 10 let”. … zato imej pri roki izkušenega zidarja v penziji s katerim lahko brez naglice predebatiraš rešitev in jo nato manjša dela tudi skupaj izvedeš.
  2. (Robi) Če bereš forume, dvomi v vse, kar prebereš. V VSE!
  3. (Matevž) Odločiš se kakšne vrste lastnik objekta boš: nekdo, ki mu je hiša/stanovanje hobi in uživaš v delu na objektu ali pa nekdo, ki ga takšno delo ne veseli.
  4. (Andrej) Pripeljite partnerko/partnerja na gradbišče, da uporabi zdravo kmečko pamet (primer: odpiranje oken levo, desno / kje stikalo za luč / kje pomivalno korito v kuhinji) + inženirsko razmišljanje (primer: dajmo potegnimo še kabel za merjenje temperature v izolaciji.
  5. (Robi) Ne nasedaj marketingarjem v gradbeništvu! Primer: izolacija pod temelji, TČ voda/voda, prisilno prezračevanje v vsak dom, okna - ki dihajo, paropropustna fasada, pametne inštalacije ...
  6. (Matevž) Če imaš možnost izbirati med več enakovrednimi rešitvami, vedno izberi (naj)cenejšo.
  7. (Andrej) Varuj se skušnjav: primer: žena pravi imeli bomo kamin za občutek topline in romantike, ti (inženir) pa nadaljuješ, ok toplovodni in še z razvodom za topli zrak po prostorih...).
  8. (Robi) Stroški se začnejo šele takrat, ko je hiša pod streho.
  9. (Matevž) Izbereš nadzornika, ki mu zaupaš - tudi pri izbiri izvajalcev, rešitev, ...

Povezave:

Priporočila: